Korištenjem ove web stranice pristajete na korištenje kolačića kako je opisano u našim Pravilima privatnosti.
Selnica, Republika Hrvatska
Radni dan: 15:00 do 17:00 h
Fiksni tečaj konverzije: 1€ = 7,53450 kn
Želite li prijaviti nepravilnosti kod trgovca vezano za uvođenje eura to možete direktno Državnom inspektoratu OVJDE ili pošaljite prijavu nama U NASTAVKU.

Tajni kupac – Izvještaj za mjesec svibanj 2023. godine

Tijekom mjeseca svibnja popisana je cijena za sveukupno 71 robu i uslugu na 25 različitih prodajnih i uslužnih mjesta, a koje usluge i koja je roba poskupila možete vidjeti u mjesečnom izvještaju na području Međimurske, Varaždinske, Koprivničko-križevačke te Zagrebačke županije. Na svim navedenim mjestima cijena je pravilno preračunata uz korištenje fiksnog tečaja 1 euro = 7,53450 kn. No na svim mjestima nije dvojno iskazana cijena što možete iščitati iz mjesečnog izvještaja.

Također, kao što već mjesecima pratimo, tako se i mjesecu svibnju nastavlja trend povećanja cijena.

Tijekom svibnja pratilo se i poštivanje etičkog kodeksa na nasumično odabranim mjestima te su se u web aplikaciju „Etički kodeks-Euro“ unosile pohvale odnosno pritužbe za određene stavke koje se prate.

Tajni kupci i dalje nastavljaju s provođenjem aktivnosti.

Ukoliko uočite bilo kakve nepravilnosti ili imate pitanja vezano uz novu valutu, možete se obratiti na broj telefona 095 394 3361 svakog radnog dana od 15:00 sati do 17:00 sati.

Gdje građani mogu prijaviti eventualne uočene nepravilnosti i na koji način se štite potrošači u provođenju eura?

U svim aktivnostima povezanima s uvođenjem eura ključno načelo je zaštita potrošača. Glavni mehanizmi zaštite potrošača u procesu uvođenja eura su: dvojno iskazivanje cijena, primjena fiksnog tečaja konverzije prilikom preračunavanja, nadzor nad trgovcima i pružateljima usluga te praćenje kretanja cijena najčešće korištenih proizvoda na tržištu. Nadzorna tijela propisana Zakonom o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj provodit će primjenu Zakona te propisivati prekršajne odredbe za nepravilnosti i nezakonitosti koje utvrde tijekom obavljanja nadzora.

Građani mogu nepravilnosti prijaviti putem internetske stranice te se mogu obratiti Državnom inspektoratu, ako primijete nepravilnosti u dvojnom iskazivanju cijena. Građani prijave mogu poslati i putem sustava e-Građani. Također na službenoj stranici projekta euro.dpm.hr postoji obrazac kojeg građani mogu popuniti ukoliko uoče bilo kakvu nepravilnost.

Voditeljica projekta
Nikolina Srša

Radio emisije

Emisija 1 =>>

Emisija 2 =>>

Emisija 3 =>>